Pliometrija za triatlonce in tekače

Poleg vseh tekaških treningov, ki jih delate oziroma izvajate za boljšo pripravljenost, vam svetujemo, da v svoj režim treningov vpeljete tudi pliometrijo.

Če ste eden tistih športnikov, ki slabše odreagirate na kilometrino tekaških treningov in se vam zdi, da ni pravega napredka, so raziskave na Japonskem dale potencialno rešitev; v njihovi raziskavi, objavljeni v Journal of Strength and Conditioning, so raziskovali vpliv pliometrije med treningi na tekaško izvedbo.

Najprej so sodelujoči pretekli 5 kilometrov, da so dosegli osnovni izhodiščni čas. Nato so jih razdelili v dve skupini, vsaka skupina je imela svoj načrt treninga. Ena skupina je opravila trening teka 2-3x vsak teden. Druga skupina je tekla po istem programu in hkrati opravljala treninge pliometrije. Po osmih tednih sta obe skupini znatno napredovali v teku na 5 kilometrov.


Rezultat


Skupina, ki je vpeljala tudi pliometrijo, je pretekla 25 % manj kilometrine kot skupina brez pliometrije za dosego istih rezultatov. Prav tako je bila odzivna mišična moč in skakalna moč boljša.

Ti rezultati so verjetno povezani z vzorci mišičnega nabora aktivirani s pliometrijo med treningi. Ko izkoristiš najpočasnejša vlakna v teku, pliometrija nauči telo, da lahko računa tudi na hitrejša vlakna. Ko maksimizirate mišični nabor, lahko svoje noge hitreje in močneje uporabite. To pomeni povečanje ekonomičnosti in hitrejši čas. Če vaše telo ne zmore delati z udarjanjem ali pa enostavno niste ljubitelj teka, delajte pliometrijo 2x na teden, kar lahko zmanjša vašo kilometrino za četrtino.


Obseg poskokov oziroma vaj za pliometrijo lahko najdete na spletu. V kolikor se odločite za uvedbo pliometrije v svoj sistem treniranja začnite to postopoma, pravilno in s potrpljenjem.


Vir slike in besedila >Izbrane objave
arhiv
Spremljaj nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

© 2018 Triatlon Lajf / Produkcija: KAT web design

 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon