Triatlonsko tekmovanje v odprtih vodah

Podajamo nekaj koristih nasvetov kako izboljšati plavanje na triatlonski tekmi, ki se odvija v odprtih vodah.


Prvo in zelo pomembno priporočilo je, da si pred tekmovanjem dobro ogledate progo na kateri boste plavali (s kopnega), da pregledate kakšne so boje (če jih je v vodi več in so različne barve) in poiščete orientacijske točke, ki jih boste gledali/spremljali. Naj samo omenimo, da ni potrebno vedno gledati oziroma iskati boj med plavanjem, saj so točke lahko tudi zunaj na kopnem in so v isti liniji kot boje. Točke na kopnem so lahko hiše, drevesa ali kaj podobnega, ki jih seveda veliko lažje vidimo ter plavamo v tisto smer, kot pa "majhne" boje v vodi. Še posebej to priporočilo velja takrat, ko je voda razburkana in nam valovi še dodatno otežujejo pogled naprej proti boji.


Ko imate vse to določeno oziroma pregledano, je pomembno, da vse to preverite tudi v vodi, da vidite, če je zadeva podobna kot ste jo videli s kopnega (to najlažje naredite, ko opravljate plavalno ogrevanje oziroma greste nekaj minut pred startom v vodo) in, če je vse tako kot mora biti in kot ste si zamislili.


Zelo pomembno, pri samem plavanju v odprtih vodah, pa je tudi sam start in obrati okoli boj. Še vedno velja pravilo, da se slabši plavalci na startu postavljajo desno ali levo in se tako izognejo morebitnemu "prerivanju" v vodi. Glede obratov ali plavanja okoli boj, pa je tudi dobro vedeti, da nikoli, če plavaš v skupini, ne narediš obrata direktno ob boji (to narediš, če si vodilni oziroma, če plavajo tekmovalci lepo eden za drugim in jih ni veliko), ker te lahko v takem primeru tekmovalci dobesedno potopijo v njihovi želji po čim hitrejšem obratu, stisnejo ob bojo, to pa posledično pomeni veliko porabo energije v borbi za izhod iz obrata. Lažje je, če plavaš malo okoli boje in si vedno v svojem ritmu ter se na ta način izogneš morebitnim "borbam".


Sledi pa še zadnje navodilo, ki ga je tudi dobro upoštevati. Gre za izhod iz vode. Pri izhodu iz vode so skoraj vedno nameščene velike zastave, baloni oziroma napihljivi loki z namenom da se izhod lažje vidi. Še posebej je to dobrodošlo, če je po zadnjem obratu do izhoda kar nekaj plavanja in so vmes boje zelo male ali pa jih sploh ni. Na ta način preprečite, da bi morebiti zašli iz smeri. V kolikor pa plavate v kakšni skupini, si s tem lahko prikrajšate pogoste poglede naprej. Še vedno pa je vsake toliko dobro pogledati naprej, da se prepričate, da plavate v pravilni smeri, saj se lahko zgodi, da tudi prvi v vaši skupini krenejo iz smeri in, če si vi ne delate lastne kontrole, plavate lepo za njimi ter si s tem daljšate čas plavanja.


Upamo, da ste dobili koristne napotke in jih boste lahko sedaj uporabili tudi v praksi ter videli, če vam bo ta sprememba prinese boljše plavalne rezultate.

Izbrane objave
arhiv
Spremljaj nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

© 2018 Triatlon Lajf / Produkcija: KAT web design

 

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon