Koliko medalj bo (sploh še) na voljo na olimpijadi v Tokiu?


S sezono 2017 se začenja se nov olimpijski cikel, ki bo dosegel vrhunec v Tokiu 2020. Ali bodo najboljši triatlonci sveta še tekmovali v standard razdalji ali pa bo v Tokiu prvič šprint in s tem prostor še za mešano štafeto, bomo najbrž izvedeli v naslednjih mesecih.


Kaj je prinesla zadnja olimpijada? V moški konkurenci nič novega. Najbrž lahko z zagotovostjo trdimo, da bi bil Javier Gomez Noya edini, ki bi lahko na kakršenkoli resen način izzval brata Brownlee, če ne bi prišlo do poškodbe tik pred igrami. To pomeni, da se v štirih letih medaljisti ne bi menjali. Tako huda je dominanca bratov Brownlee, katerih največje orožje je prav v bratstvu in Gomeza, ki je že mnogo let v samem vrhu in sinonim za konstantnost.


V ženski konkurenci smo bili priča duelu, ki se je dolgo napovedoval. Nicola Spirig je branila zlato medaljo iz Londona pred navidez nepremagljivo Gwen Jorgensen, na najlepši možen način. S svojo nepopustljivostjo, napadi ter vero, da lahko zmaga. Gwen je upravičila vlogo absolutnega favorita, a tudi ona je, na polovici tekaške preizkušnje, imela pomisleke ali bo lahko zlomila Spirigovo.


V obeh tekmah je bil boj za bronasto medaljo stranskega pomena. Svojo priložnost pa sta izkoristila južnoafričan Henri Schoeman in angležinja Vicky Holland.


In če gledamo naprej ter predvidevamo, da bomo še vedno tekmovali na isti razdalji ter pustimo morebitne poškodbe ob strani, sem mnenja, da bo Gwen v Tokio glavna favoritinja za zmago ali vsaj medaljo. Kdo bo osvojil ostali dve medalji pa je težko napovedati. Veliko bo odvisno od tega, kako se bo žensko plavanje spremenilo s prihodom boljših plavalk, ki počasi prihajajo na ITU tekme. Velika neznanka pa je razvoj kolesarskega dela pri dekletih, ki lahko zelo spremeni taktiko in pripravo na tekmo. Kakorkoli ima Gwen danes vseeno še vedno najboljše izhodišče. Od "zadaj" prihaja prav njena sonarodnjakinja Summer Cook ter mlada francozinja Cassandra Beaugrand. Obema manjka še nekaj moči na kolesu in izkušenj na teku. A imata še 3 leta in pol, da vnovčita svoje predispozicije.


V moški konkurenci je Alistair v intevjuju za Dailymail namignil, da bo najbrž nastopil še v Tokiu, čeprav mu je želja, da se preizkusi tudi v dolgem triatlonu. Pojavila so se tudi namigovanja, da naj bi na teh igrah pomagal bratu Jonathanu, do tako željene zlate medalje. Kakorkoli se bosta odločila kdo od njiju bo zmagal, verjamem, da bo tudi takrat na voljo samo ena medalja za "ostali svet". V iskanju tistega, ki bi lahko sploh resno izzval še zadnje skupno dejanje (zmagoslavje) Alistairja in Johnnya, bi težko stavil večjo vsoto denarja na koga.

Mola in Murray kot edina resna kandidata v teku bosta v teh letih težko zaprla zaostanek na plavanju in kolesu. Moli je letos na plavanju le malo zmanjkovalo do vodilnih a njegovo slabo kolo ga izloča iz kroga izzivalcev. Murray bi na kolesu še uspel držati priključek a na plavanju ne bo nikoli več prišel blizu. S tem pa prav tako izgublja možnost resnega izzivalca.

Luis in Schoeman kot moćna plavalca, se bosta lahko v teh letih posvetila "samo" teku. Na kolesu bosta zdržala, če druga ne v zavetrju. Do kakšne mere bosta lahko natrenirala tek in v kakšnem stanju bodo njune noge po kolesu pa je drugo vprašanje. Vsekakor pa sta resnejša kandidata kot Mola in Murray.

In če bi moral nujno staviti na nekoga, ki je sposoben odplavati zraven njiju, zdražati peklenski tempo na kolesu in biti dovolj dober atletsko in mentalno, da zdrži 10km peklenskega tempa, koga izbrati? Jaz bi se odločil za nekoga, ki je dovolj "nor", da mu to uspe. Nekdo, ki ne kalkulira in si ne postavlja omejitev. Tako se mi po glavi premetava samo misel na norvežana Kristiana Blummenfelta. Pri 22 letih še lahko občutno izboljša plavanje in pridobi teh nekaj sekund. S kolesa ne bo sestopill nič bolj utrujen kot Alistair in Johnny. Zato bo morda njegov motor, tudi na teku zdržal prve resne napade Brownleejev in zasejal kanček dvoma v njunih glavah.Izbrane objave
arhiv
Spremljaj nas
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon